donderdag 6 oktober 2016

Frietjes maken van krieltjes

't Is schandalig lang geleden dat ik een blog schreef... Maar ik had het de afgelopen weken gewoon te druk. Het was in september zulk mooi weer, dat ik de gelegenheid te baat nam om nog flink wat buitenschilderwerk te verrichten. Het was eigenlijk mijn planning om dit jaar de voorkant van het huis te doen en volgend jaar de achterkant en de garage. Maar omdat het mooie weer bleef aanhouden, ben ik maar vast doorgegaan. En nu is het bijna klaar! 

Verder kwam er ook juist in deze weken veel oogst van de groentetuin. En dat moest ook tussendoor weggewerkt worden. Daar zijn weer heel wat uurtjes in gaan zitten... Maar superfijn dat de voorraadkast van lieverlee weer vol komt te staan! Gezien het weer in de eerste zomermaanden hadden we niet zoveel verwachting van de oogst dit jaar, maar dat is gelukkig toch nog helemaal goed gekomen.

Eigenlijk is alleen de aardappeloogst echt tegengevallen. We hadden gehoopt op lekker veel grote aardappels. Maar dat zijn helaas voornamelijk kleintjes geworden... Snel ff aardappels schillen zit er hier voorlopig niet in! De echte krieltjes schillen we niet, daar gebruik ik een schrapmachine voor. En om door de voorraad krieltjes te komen, probeerden we een keer om er 'friet' van te maken. En dat ging prima! We deden dat als volgt:

Eerst een flinke hoeveelheid krieltjes schoonwassenDaarna de schone krieltjes in meerdere porties laten schrappen in de schrapmachine.Na het schrappen, kijk ik de aardappeltjes nog even na op evt. plekjes en snij / schil ik zondig nog wat af. Daarna snij ik de krieltjes in partjes: in de lengte van de aardappel, afhankelijk van het formaat, in tweeën of vieren. De aardappelpartjes kook ik even kort voor, ong. 5 minuten. Daarna moeten ze afkoelen.


Na het afkoelen kunnen ze in de frietpan nog een paar minuten worden afgebakken. En dan heb je heerlijke 'frietjes'!


5 opmerkingen:

 1. Ziet er erg lekker uit! In de oven doe ik ze ook graag dan komt er bijna geen vet aan te pas en net zo lekker.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ook al aan het schilderen dus!
  Lekker, krieltjes. Bij ons viel de moestuin als geheel toch best tegen dit jaar :-(

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat ziet er heerlijk uit! Dus ondanks de tegenvallende aardappeloogst toch nog lekker kunnen eten!

  Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mmmm ziet er lekker uit! Gezellig weer een post van je, kijk wel een paar keer per week of je al geblogt hebt en dacht oh jee er zal toch niets zijn? Maar gelukkig dus niet, je was lekker aan het schilderen. Fijne zondag, groetjes Coby

  BeantwoordenVerwijderen