dinsdag 15 april 2014

Suikervrij

Een poosje terug kocht en las ik het boek 'Zonder suiker' van Anne Marie Reuzenaar. Ik had er al wel eens vaker wat over gelezen. Maar dit boek heeft ons overtuigd en over de streep getrokken: wij gaan suikervrij! 
Althans, we gaan dat in ieder geval zoveel mogelijk zien te realiseren.


Als je wilt weten waarom moet je eigenlijk dit boek lezen. Maar een paar dingen wil ik er wel over zeggen. Dat je van (teveel) suiker dik kunt worden en dat het slecht is voor je tanden is wel bekend. Maar dat overmatig suikergebruik tot een tekort aan vitaminen en mineralen kan leiden, was mij niet bekend.  

Nu was ik nog wel geneigd te denken dat het met dat overmatige bij ons nog wel meeviel. Maar wist je dat het gemiddelde suikergebruik in Nederland op 40 kilo per persoon per jaar ligt?! Terwijl dit rond 1900 nog 2 kilo per persoon per jaar was? En wist je dat slechts 15% van de geproduceerde suiker rechtstreeks naar de consument gaat en 85% naar de levensmiddelenindustrie?
Dat betekent dus dat het overgrote deel van je suikerinname niet komt van 'eigen' gebruik/toevoeging, maar door het eten van allerlei producten waar suiker aan toegevoegd is door de levensmiddelenindustrie.

Als je erop gaat letten dan blijkt bij het overgrote deel van de producten in de supermarkt suiker toegevoegd te zijn. Snoep en koek is daarbij welbekend. Maar het zit bijv. ook in mayonaise, ketchup, en zelfs diverse vleeswaren!

Als je suiker wilt gaan mijden is het dus belangrijk om goed het ingrediëntenlijstje op de etiketten van producten te lezen. Let daarbij niet alleen op de omschrijving 'suiker'. Het kan nl. in allerlei 'vormen' worden toegevoegd. Zoals bijv.: dextrose, druivensuiker, maltodextrine, glucosestroop, fructosestroop, glucose-fructosestroop.

Vooral deze laatste twee zou je eigenlijk zoveel mogelijk moeten vermijden.
Fructose moet nl. door de lever worden afgebroken. Het wordt daarbij omgezet in vet. Overmatig gebruik kan leiden tot niet-alcoholische leververvetting. En omdat fructose veelvuldig wordt toegepast in allerlei producten is het risico van overmatig gebruik levensgroot aanwezig.

Al met al is het voor ons voldoende reden om suiker zoveel als mogelijk te gaan vermijden. We hebben besloten het geleidelijk te doen. Dat betekent dat we de suikerhoudende producten die we in huis hebben nog wel opmaken, maar niet meer nieuw kopen. Door het zo geleidelijk te doen, hebben we ook wat meer tijd om ons voedingspatroon aan te passen en vervangende producten te zoeken.

Over die zoektocht en aanpassingen, hoop ik de komende tijd vaker te schrijven!


2 opmerkingen:

  1. Amai. Ik heb er ook al over gelezen, maar mij lijkt het echt niet te doen. Ik ga dus met veel nieuwsgierigheid je blog verder volgen. Hopelijk slagen jullie in jullie moedig plan. Ik duim !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank voor je aanmoediging! En wie weet doe je wel ideeën op... ;-))

    BeantwoordenVerwijderen