Zoals ik in mijn vorige bericht over wasbare luiers al schreef, maak ik ze dus zelf.
Het is niet moeilijk, ook met weinig naaiervaring kun je je hier gerust aan wagen. Het voordeel is dat ze altijd onder de kleertjes verstopt zitten, en geeft het dus niet als het er evt. niet zo perfect uit ziet.
Disclaimer: de rest van het bericht is denk ik alleen interessant als je zelf van plan bent luiers te gaan maken... Anders lekker overslaan!
Allereerst heb je natuurlijk een patroon nodig.
Die kun je op verschillende plaatsen vinden.
Op deze site staat een gratis patroon met uitgebreide beschrijving.
Destijds kocht ik een patroon bij de kleine hand. Zelf vond ik deze iets fijner, omdat dit patroon afgeronde 'flappen' heeft. Maar natuurlijk kun je een bestaand patroon altijd naar wens aanpassen.
Materialen:
* Stof voor de buitenlagen van de luier. Ik gebruik daarvoor bij voorkeur flanel. Voor 1 luier heb je genoeg aan een stuk van ong. 50 X 100 cm.
* Stof voor het binnenste deel (kern) van de luier. En stof voor de halfvaste inlegger. De kern en de inlegger zijn (afhankelijk van de maat luier) ongeveer 10 X 30 cm. Het aantal lagen stof is ook afhankelijk van de maat luier en de soort stof die je gebruikt. (Zie bovenstaande link naar het gratis patroon. Daar staat een goed richtlijn.) Hiervoor kun je naar keuze flanel, molton, badstof, etc. gebruiken. Ik kocht hiervoor destijds een behoorlijke voorraad hennep-jersey bij de kleine hand. (Hennep absorbeert vocht goed, maar is toch niet zo dikke stof als bijv. badstof. Zo kun je een goed absorberende luier maken, zonder dat het een erg dik pakket wordt.)
* Klittenband van ong. 4 cm breed. Let op: van het zachte deel van het klittenband heb je veel meer nodig als van het harde deel. Van het harde deel heb je ongeveer 10 cm nodig per luier, en van het zachte deel ongeveer 30 cm.
* Elastiek van ong. 5 mm breed.
Let op: zorg dat alle stoffen voorgewassen zijn voor je ze gaat knippen. Anders krimpen je luiers al flink bij de eerste wasbeurt...
Ook is het zo dat de stof pas na een paar wasbeurten optimaal vocht kan absorberen.
Werkwijze:
Knippen:
* 2 keer het patroondeel uit flanel.
* voor de kern en de halfvaste inlegger knip je delen van 12 X 32 cm (dit is incl. naadtoeslag). Het aantal is afhankelijk van het aantal lagen waarvoor je hebt gekozen.
* klittenband: van het harde deel knip je 2 stukken van 5 cm. Van het zachte deel 2 stukken van 5 cm, en 1 stuk van 20 cm.
Maak eerst de halfvaste inlegger.
Als je een lockmachine hebt, is dit erg makkelijk. Dan is het voldoende om de verschillende lagen stof op elkaar te leggen en deze af te locken langs de vier zijden.
Heb je geen lockmachine, dan leg je de stof met de goede kanten op elkaar en naai je langs de twee lange zijden en langs één korte zijde. Daarna keren. De opening naar binnen vouwen en langs alle zijden van de inlegger kort op de kant doorstikken.
Dan gaan we verder met de luier.
Neem 1 patroondeel van het flanel. In het midden leg je de lagen stof voor de kern. Deze stik je met een zigzagsteek langs de 4 zijden van de kern vast op het flanel.
Naai aan de andere kant van de stof de inlegger. Deze moet je alleen aan de bovenzijde vastzetten met een zigzagsteek. Het wordt dus een losse flap.
Neem het andere patroondeel uit flanel en naai aan de bovenzijde het stuk zachte klittenband van 20 cm vast. Let op: de bovenzijde van het klittenband naai je nog niet vast! Dus alleen de twee smalle zijkanten en de lange onderkant.
(Om de luier een leuker uiterlijk te geven, heb ik er een laagje bedrukte katoen bij gedaan. Wat je op de foto ziet is dus een laag flanel + een laag katoen.)
Daarna leg de twee flanellen patroondelen met de goede kanten op elkaar en stik deze op 1 cm van de rand door. Laat een grote opening over bij het rugdeel tussen de twee 'sluitflappen'.
In de beide zijnaden van de luier stik je nu elastiek vast. Dit worden de beenopeningen. Leg het elastiek op de zijnaad, iets lager als de hoogte van het klittenband. Stik een klein stukje met een zigzagsteek vast. Dan rek je het elastiek strak op en naai deze verder met de zigzagsteek vast in de zijnaad. Ongeveer tot het begin van de sluitflap.
Pas na het vastzetten het elastiek afknippen.
Om ook het ruggedeelte beter te laten aansluiten moet je ook daar een stuk elastiek rekkend op vastnaaien. Dit doe je dus op één laag stof in de overgelaten opening aan de rugzijde.
Keer de luier door de opening. En vouw de naden van de keeropening naar binnen.
Stik de luier op ongeveer een halve cm. van de kant door.
Bij de keeropening stik je smal op de kant door om gelijk de opening te sluiten.
Er zit daar dus een kleine verspringing in de naad. Je kunt er ook voor kiezen de opening met een zigzagsteek door te stikken.
Let op: bij het doorstikken langs de beenopeningen verlies je wel wat rek. Daarom heb ik er bij de laatste stapel luiers voor gekozen de beenopeningen niet door te stikken.
Naai nu de bovenkant van het grote klittenband vast.
Hiermee zet je dus alle lagen op elkaar vast.
Knip het klittenband voor de sluitflappen wat ronder.
Stik op elke sluitflap (aan de binnenzijde van de luier!) eerst een hard stuk klittenband en met ongeveer een halve cm tussenruimte het zachte stuk klittenband. (Het zachte stukje kun je gebruiken om de flap dubbel te doen. Hiermee kun je voorkomen dat het met wassen overal aan vast 'klit'.)
Je luier is nu klaar voor gebruik!
(En als je dit hele proces zo'n 18 tot 20 keer herhaald heb je een stapel die groot genoeg is voor een paar dagen...)
Heb je een waterafstotende stof gebruikt? In de stoffen luiers die je koopt, zit een speciaal laagje. Ik wil ze ook graag maken, maar denk dat ze gaan lekken.
BeantwoordenVerwijderenHoi Marga,
Verwijderenze zijn inderdaad niet waterdicht. Daarom moet er een overbroekje overheen. Die koop ik meestal via internet, bijv. bij Bumaround of Kaatje Katoen. Overbroekjes zijn gemaakt van PUL. Via internet kun je ook wel aan PUL komen om zelf overbroekjes te naaien, of om de luiers te voorzien van een laagje PUL aan de buitenkant.
Dat laatste doe ik zelf bij voorkeur niet, omdat ik het te prijzig vind om alle luiers van PUL te voorzien. Daarnaast zijn luiers zonder PUL in principe wat sneller droog na het wassen.
Wil je liever geen PUL gebruiken, dan zou je wolbroekjes kunnen overwegen. Bij goed gebruik zijn deze ook waterafstotend.
Kijk Dorien, leuk?
BeantwoordenVerwijderenZijn deze luiers voor volwassenen?
BeantwoordenVerwijderenDeze reactie is verwijderd door de auteur.
BeantwoordenVerwijderenEen vriendin van mij vroeg mij of ik dit kon maken. Ik vind echter nergens een goed patroon. Kun jij mij hier mee helpen?
BeantwoordenVerwijderen