vrijdag 1 november 2013

Armbreien

Oké, een muisarm weten we wel wat het is. Tennisarm - ook zoiets. Bij een haak-arm, of een brei-arm zou je dan ook in die richting denken... Maar ARMBREIEN?!?!?

Da's toch net even iets anders!

En ik bedoel ook niet dat je van breien arm wordt ofzo...
Al kunnen mooie bolletjes wol trouwens wel een aardig gat in je budget slaan!

Nee,
armbreien is simpelweg breien met je armen. Ofwel, zonder breinaalden dus!

Op YouTube kun je daar goede filmpjes over vinden als je zoekt op 'armbreien' of 'arm knitting'. Deze bijvoorbeeld. Of deze.

Deze filmpjes kwam ik van de week tegen, en ik vond het zo leuk dat ik het gelijk maar eens ben gaan proberen. Met hulp van Cor (voor het maken van de foto's) heb ik geprobeerd een foto-instructie in elkaar te zetten.

Mijn project voor deze foto-instructie is een colsjaal.


Ik gebruikte een dubbele draad voor een volumineuzer effect. Ongeveer anderhalve meter vanaf het begin van de draad maak je een opzetlus (het korte eind zit 'vast' en de draad vanaf je bol, de werkdraad, moet kunnen schuiven). Je schuift de opzetlus op je rechterarm en trekt deze losjes aan. Zorg dat het korte stuk draad aan je eigen kant zit.Laat de korte draad met een lus over je linkerduim vallen en je werkdraad tussen je vingers door.Nu pak je met je rechterhand, door het lusje om je duim, de werkdraad.Deze haal je door het lusje om je duim omhoog.De lus van je werkdraad schuif je nu over je pols.Trek beide draden strak. 
Herhaal dit tot je vijftien opzetsteken op je rechterarm hebt staan (dit is inclusief de eerste opzetlus).Als het tot zover gelukt is, ben je klaar om met het breien te beginnen.
De korte draad laat je naar beneden hangen. De werkdraad hou je vast met de hand waar de steken op staan.Terwijl je de werkdraad blijft vasthouden, haal je de voorste opzetsteek over je hand en de werkdraad heen. Van de werkdraad trek je een lus door deze opzetsteek heen.Deze nieuwe steek zet je op je linkerarm. Zorg er daarbij voor dat dat werkdraad steeds in je eigen richting blijft hangen.Nu pak je de werkdraad weer met je rechterhand, waar de steken op staan, vast. Trek de werkdraad strak zodat de nieuwe steek mooi aansluit op je linkerarm.
Trek nu de tweede lus van de rechterarm over de werkdraad heen.En zet de nieuwe lus weer op je linkerhand, met de werkdraad naar je toe en trek de werkdraad weer strak.
Op deze manier werk je door tot je alle vijftien steken van de eerste toer hebt gehad. Vervolgens werk je op dezelfde manier van links naar rechts.

Ga door met breien tot je sjaal voldoende lengte heeft. Ongeveer 1,40 m. was voor mij voldoende om de col dubbel om mijn hals te kunnen dragen. Gewoon even passen tussendoor, dan merk je vanzelf of je hem lang genoeg hebt gebreid.
Als je op lengte bent gekomen, dan is het tijd om af te kanten. Je breit daarvoor een laatste toer op de volgende manier: 
brei de eerste twee steken. Er staan nu twee steken op je rechterarm.En haal dan de eerste steek over de tweede steek over je hand heen. Er staat nu weer één steek op. Brei er een derde steek bij, en haal de tweede over de derde steek heen. Ga zo door tot je alle steken van de laatste toer hebt afgekant. Na de laatste lus knip je de werkdraad op ongeveer een meter af en haal deze door de laatste lus en trek strak.

Je hebt nu aan beide kanten van je breiwerk een losse draad hangen. Gebruik deze om de beide einde van de sjaal aan elkaar vast te maken. En je colsjaal is klaar! Alles bij elkaar is het maar ongeveer een uurtje werk! En dan is dit het resultaat!


3 opmerkingen:

  1. Leuke Blog Lydia! En wat leuke sjaal! Zo klaar met dat 'armbreien'...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Haha, leuk! Ga ik ook eens proberen.
    Het is een leuke sjaal geworden!

    Groet, Corine

    BeantwoordenVerwijderen