woensdag 13 november 2013

Kruimeltjespet

Omdat de school in ons dorp 100 jaar bestaat, mogen de kinderen deze week in Oud-Hollandse stijl op school komen. En ja, daar horen wel petten bij vond ik!
Maar nergens kon ik een patroon voor een 'Kruimeltjespet' vinden. En dus ben ik zelf maar aan het tekenen geslagen. Het patroon kun je hier downloaden. 


Voor één pet heb je uit de goede stof zes keer het patroondeel van de 'petpunt' nodig, en twee keer de klep. Natuurlijk hou je de stof lekker dubbel en dan hoeft het maar resp. drie en één keer. Alles met een centimeter naad rondom knippen.


 Ook heb je zes petpunten uit de voeringstof nodig.


Alle patroondelen bij elkaar.


 Leg twee petpunten met de goede kant op elkaar en stik vanaf de punt van het patroon (waar de speld zit). 


Stik tot helemaal onderaan de rand.


Deze stap zes keer herhalen. En bij de laatste keer de 'cirkel' sluiten.

 

De boven- en onderkant van pet ziet er nu zo uit.


Knip aan de binnenzijde de uitstekende puntjes wat af. Niet te kort! Een paar millimeter boven de naad. 


Leg de goede kanten van de klepdelen op elkaar en naai de buitenste naad. Keer de delen en doe er iets verstevigends in. Als je niet van plan bent de pet te wassen kun je daarvoor karton gebruiken, maar anders is kunststof een beter idee! Ik heb er de bodem van een boodschappentas voor opgeofferd.


Speld de klep aan de onderrand van de pet en stik vast.


 

 

Bovenop de pet, waar alle punten bij elkaar komen, zet je een mooie knoop. Het mooist is natuurlijk een stofknoop.


Stik met een zigzagsteek een stukje elastiek vast aan de onderrand van de achterkant van de pet. Rek het elastiek uit terwijl je het vaststikt.


Het elastiek knip je pas nadien af.


Naai de petpunten van de voeringstof in elkaar.


Speld de buitenpet en de binnenpet nu met de goede kanten op elkaar en stik rondom vast. Alhoewel, niet helemaal rondom! Hou aan de achterkant een stukje open om het te kunnen keren! 


Keer de pet en speld de opening dicht.


Naai deze kort op de rand vast.
  

Stik de onderrand van de pet op een centimeter door. Ik deed alleen de zij- en achterkant, dus niet bij de klep.


Tadaaaaa! En ready is your pet!De modellen zijn er blij mee! 

4 opmerkingen:

 1. Wow wat is die goed gelukt en met model is het nog gaver. Ik weet 100% zeker dat mijn zoontje het niet op zijn hoofd zou willen anders had ik m zeker voor hem gemaakt. Geweldig. Ik ga ook even verder kijken op je blog.
  Groetjes Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik dacht dat mijn jongste zoontje hem op niet op zou willen, maar juist hij is er het meest enthousiast over! Je weet dus maar nooit!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Super leuk! Ben al lang op zoek naar zo'n patroon. Het lukt me alleen niet om het te dowloaden, moet daarvoor iets installeren waar ik na een maand automatisch voor moet gaan betalen. Is er misschien een andere manier om het patroon te downloaden?

  BeantwoordenVerwijderen