donderdag 30 juni 2016

Bessen

Kan nog net: een laatste blogbericht in juni!
Ook al was het weer de afgelopen weken niet best, toch was er af en toe oogst van de groententuin. Een paar blogjes terug schreef ik over de aardbeienoogst. We hadden daar aan het begin van de maand een mooie start mee. Maar toen kwam de regen... en die heeft er jammer genoeg voor gezorgd dat we heel wat aardbeien konden weggooien... Heel jammer! Want ze zijn zo lekker!

Maar naast de aardbeienoogst, kunnen we inmiddels ook al rode bessen plukken. En die hebben gelukkig niet zo te lijden van de regen. Vorige week bracht Cor een halve krat vol rode bessen mee van de tuin. Prachtig! Maar wat een klus om dat te verwerken! Als je er jam of saus van wilt maken dan moet je na het wassen alle bessen van de takjes afrissen... en daar gaat heel wat tijd in zitten! Ik denk dat ik er wel twee uur mee bezig ben geweest! 


Daarna even nog een keer wassen. En toen had ik twee grote schalen vol mooie bessen. Daarna alles door de roerzeef draaien. Dan hou je mooie bessenpuree over, terwijl alle pitjes in de zeef achterblijven. Die bessenpuree kookte ik vervolgens tot lekkere jam en saus! 


In de vriezer vond ik ook nog twee bakken bessenpuree van de oogst van vorig jaar. Die heb ik gelijk ook maar ontdooit en tot jam en saus gekookt. Vandaar dat je al aardig wat potjes op de foto ziet! Zeker de helft is van 'oude' oogst.
Maar er zal nog wel meer komen. Want er is nog maar 1 struik geplukt... nog 5 struiken te gaan dus! Cor is nu ook weer naar de tuin, dus het zou zomaar kunnen dat hij straks weer met een kratje thuiskomt... Maar omdat het zoveel werk was, ga ik de rest van de bessenoogst tot sap verwerken. Dat is veel minder werk. Misschien schrijf ik daar nog wel eens over!4 opmerkingen:

 1. Wat voor verhoudingen gebruik je voor de saus?
  Ziet er super uit! Onze struiken hangen ook vol!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lekker! Deze week ook bessen geweckt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hai mag ik wat vragen hebben ook bessenstruiken gezet m'n man maakte er een kooi rond met van die groene draad met die rechthoeken die ook als omheining gebruikt kan worden.Nu t probleem m'n bessen worden gepikt de mooie rode zijn altijd mooi van de trosjes gepikt door een of ander dier.een vogel, maar dan zou ik die toch al eens in de kooi aantreffen als die er niet meer uit zou raken.nu ze staan wel dichtbij onze paardenstal en daar wonen wel muisjes enz weet jij wie deze bessendief zou kunnen zijn??? je hebt een prachtoogst veel werk erachter lekker genieten.

  BeantwoordenVerwijderen