maandag 23 november 2015

Kruiklamp

Een tijdje terug nam ik op de rommelmarkt wat terracotta potten mee. Ik had ze niet direct nodig, maar ik zag er wel wat leuks in. En meestal komt het vanzelf dan een keer ergens van pas.

Eerder liet ik jullie al een foto zien van een nieuw sfeerhoekje op de aanrecht. (Waar overigens al één van de bovengenoemde potten terechtkwam.) 


Dat hoekje ontstond met o.a. wat spullen die ik uit het voorkamerraam weghaalde omdat ik het daar te druk vond. En het was echt wel een gezellig hoekje geworden daar in de keuken... maar eigenlijk vond ik het ook daar toch wel een beetje 'to much'. En toen begon er dus weer een nieuw ideetje te borrelen...

Een leuk idee voor een metamorfose van één van de andere potten. Het zou een lamp moeten worden. Kijk maar mee hoe ik dat deed!


De bovenkant van de pot maakte Cor voor mij dicht met een stukje (isolatie?)plaat. En een paar overgebleven kiertjes met wat pur. Onderin de pot en boven in het midden boorde hij een gaatje voor het snoer.


De volgende dag, toen de pur gedroogd was, kon ik deze afsnijden en verder gaan. Om de fitting stevig in het midden te houden, lijmde ik eerst een ringetje op de plaat vast met daarop vastgelijmd een plat moertje.


Daar draaide ik een stukje hol draadeind op.


Dan de onderkant van de fitting over het snoer schuiven en op het draadeind vastdraaien.


Dan het snoer aansluiten op het binnenwerk van de fitting.


En deze vastklikken op het onderste deel van de fitting.


Dan het bovenste deel van de fitting erop draaien.


Check! Goed aangesloten dus!


Vervolgens de fitting...


... en het snoer bij de opening afplakken.


Daarna smeerde ik de pot in met muurvuller. Ik zette het eerst met een spatel op en daarna met mijn handen nagewreven tot ik de structuur mooi vond.


Een stukje touw drukte ik rondom vast in de nog natte muurvuller.


Over het touwtje kwam ook een laagje muurvuller. En daarna mocht de pot een tijdje drogen.


Toen de muurvuller helemaal uitgehard was, heb ik hem met een schuurpapiertje helemaal opgeschuurd om de ruwe randen eraf te halen.


Daarna heb ik er een lichte greywash opgezet. Toen dat gedroogd was, heb ik er 'vlekken' opgemaakt. Donkere vlekken m.b.v. natte aarde. En als laatste lichte vlekken m.b.v. wat meel.
Weer laten drogen en toen het losse 'stof' afgeborsteld.


Een kapje van de kringloop erop. Hij was eigenlijk groen van kleur, maar met een greywash maakte ik dat kap wat grijziger.


En nu hebben we dus een sfeervolle kruiklamp op de aanrecht!
Het staat heel gezellig 's avonds als die aangaat.
En ik vind het ook rustiger ogen, meer in balans, ten opzichte van wat er eerder stond.
Project geslaagd wat mij betreft!


5 opmerkingen:

 1. Dat is goed geslaagd zeg! En het staat idd veel rustiger op je aanrecht!

  groet Trijnie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Lydia, via IG ben ik op je blog terecht gekomen. Ziet er goed uit. Ik ga straks alles lezen en heb me als volger aangemeld 😃
  Je lamp is in ieder geval supergoed gelukt. Erg mooi!

  Groetjes,
  Sanny (sanny's life)

  BeantwoordenVerwijderen