vrijdag 6 december 2013

Stoofperen en zuurkool

Vandaag voelde ik me eigenlijk een ouderwetse huisvrouw...
Als je een groentetuin hebt,
of als je eens wat toegeschoven krijgt, 
dan heb je wel eens wat in te maken.

En daar heb ik me vandaag mee bezig gehouden.


Eerst stoofperen.

Overigens is mijn man gelukkig geen ouderwetse man...
hij heeft namelijk gisteravond de peren voor me geschild!

Ik kon ze dus vanmorgen zo opzetten met wat suiker, kaneel en een beetje water.


Zo heeft het een paar uur staan pruttelen tot ze mooi rood verkleurden.


Ondertussen zocht ik potten op en spoelde ze met heet water af.
Die konden dus direct gevuld worden, toen de stoofperen klaar waren.


Hier gaan wij de komende tijd van smullen!


Tussen de bedrijven door moet je ook pauze nemen...
met een fijn tijdschrift...
en ondertussen een beetje haken!

Vanmiddag besloot ik de voorraad witte kolen uit de groentetuin weg te werken. Ik wilde het inmaken in de zuurkoolpot.


Eerst al het lelijke buitenste blad verwijderd.


Daarna de kolen in stukken gesneden en de stronken eruit.


Met de keukenmachine was het een peulenschil om de stukken te schaven.



De geschaafde witte kool mengen met wat zout (ongeveer 1 à 1,5% van het gewicht).




Lisanne proeft ondertussen of rauwe witte kool lekker is... 




Dan de kool portie voor portie in de zuurkoolpot doen en aanstampen.

Je kneust hierbij de kool waardoor het vocht vrijkomt, dit is nodig wat de kool moet uiteindelijk onder het vocht komen te staan.


De pot werd helemaal gevuld. Evt. kun je hem nog afgieten met witte wijn. 

Dat heb ik dit keer niet gedaan, omdat er van de kool toch al genoeg vocht vrij was gekomen.



Daarna leg je de twee sluitstenen op de kool, zodat het goed aangedrukt onder het vocht blijft staan. 



De rand schoonmaken en vullen met water.
En dan kan de deksel erop.
Door het water in de rand is de pot lichtdicht afgesloten.



En nu wachten tot het zuurkool wordt. Dat duurt 8 tot 10 weken. In die tijd mag het melkzuurgistingsproces zijn werk doen.

Gelukkig hoeven we niet zo lang te wachten tot we zuurkool kunnen eten. 
Dit is namelijk al te tweede keer dit seizoen dat ik zuurkool in maak.

Drie maanden geleden maakte ik de eerste hoeveelheid. Daar hebben we al eens lekker van gegeten. Maar omdat er nog zoveel witte kool van het land kwam, heb ik de eerste hoeveelheid uit de pot gehaald en in porties in de vriezer gestopt.












1 opmerking:

  1. Zo, wat ben jij toch handig met al die dingen!!! Leuk zeg, zelf zuurkool maken.

    BeantwoordenVerwijderen