maandag 25 januari 2016

Tutorial vouwgordijn

Naar aanleiding van mijn vorige blog kreeg ik wat vragen over hoe dat werkt, een vouwgordijn maken. Ik beloofde een tutorial te schrijven. Dus bij deze!

Als je zelf een vouwgordijn gaat maken, heb je allereerst een optreksysteem nodig. Als je al een vouwgordijn hebt, dan kun je uiteraard het systeem hergebruiken. Maar anders moet je deze nieuw aanschaffen. Deze kun je o.a. bij de gordijnenwinkel vinden.


Verder is het vooraf ook belangrijk te weten wat voor soort vouwgordijn je wilt maken:
- met of zonder baleinen
- baleinen in een tunnel aan voorkant, of aan achterkant
- baleinen in opgenaaid baleinband

Op de site van de gordijnenwinkel staat ook een werkbeschrijving van het maken van een vouwgordijn. En daarbij worden bovengenoemde soorten ook verder uitgelegd. In deze tutorial richt ik me op vouwgordijnen met baleinen in tunnels aan de achterzijde van het gordijn.

Heb je bovenstaande allemaal geregeld, alle materialen in huis, dan kun je aan de slag. 
Tip: voor je de stof gaat knippen en naaien, deze eerst wassen! (Het zou jammer zijn als je vouwgordijnen t.z.t. na de eerst wasbeurt een maatje te klein zijn geworden...)


Knip de stof op maat, zorg voor voldoende naadtoeslag aan alle zijden. 
- 1,5 cm naadtoeslag aan bovenzijde
- 6 cm naadtoeslag aan beide zijkanten
- 8 cm naadtoeslag aan onderzijde
- Let bij het bepalen van de benodigde lengte ook op dat je extra lengte nodig hebt voor de tunnels. Ongeveer twee centimeter per tunnel.


2
Naai aan beide zijkanten een zoom van ong. 3 cm breed.
Het is het mooiste als je ervoor zorgt dat je de stof even ver naar binnen vouwt als de zoom breed is. Bij een zoom van 3 cm heb je dan dus 6 cm stof nodig (per zijde). Zeker bij dunne / in-between stoffen is dit belangrijk, omdat je anders verschil ziet in stoflagen.3
Knip een stuk klittenband (zachte deel) op maat van de breedte van het vouwgordijn. Naai deze op de goede kant (!) aan de bovenzijde van het vouwgordijn op ong. een cm van de rand. (Het klittenband valt dus over de rand van de stof.) Daarna het aangenaaide klittenband naar achteren vouwen. En het klittenband rondom vastnaaien.4
Daarna aan de onderzijde een zoom naaien van 4 cm breed. Net als bij de zijnaden ook weer met een inslag van 4 cm breed. Het laatste stukje van de zoom open laten. De zoom dichtnaaien op de zijnaden van het vouwgordijn.


(Voor het 'zicht' heb ik bij de opening aan de goede kant van de stof eerst even een stiksel gemaakt.)5
Tenslotte naai je de tunnels. Maak deze ongeveer 1 cm breed.


Het aantal tunnels is afhankelijk van hoe hoog je vouwgordijn moet worden. En hoe hoog je de 'plooien' wilt laten vallen.
 Zelf vind ik het het mooist als je de laatste baan halfhoog maakt. Als je dan het gordijn laat optrekken vanaf de onderste balein, dan hangt deze laatste halfhoge baan als een soort extra 'flap' achter de laatste plooi. Vanaf de buitenzijde geeft dat een mooi strak afgewerkt gordijn.


Met 'extra' halve baan.

Zonder 'extra' halve baan.

6
Tenslotte moeten er nog ringetjes aan het gordijn worden vastgemaakt om de touwtjes van het optreksysteem doorheen te halen en aan vast te maken. Dit kan op verschillende manieren. Je hebt ringetjes die aan een soort klemmetjes zitten. Deze klem je dan over de stof op het balein vast.


Werkt prima, maar het nadeel is dat je deze steeds weer opnieuw moet vastzetten op de goede plek als je het gordijn gewassen hebt. En dat is best een gepruts...
Daarom heb ik er bij de nieuwe vouwgordijnen voor gekozen de ringetjes aan de stof vast te naaien.


Aan de onderste balein naaide ik speciale ringetjes. Deze ringetjes maken het mogelijk dat je de touwtjes niet steeds opnieuw op de juiste hoogte hoeft vast te knopen na het wassen. Maar je legt een knoopje in alle touwtjes op dezelfde lengte, en daar 'klik' je het ringetje overheen.
7
Baleinen in de tunnels schuiven.


De verzwaringslat in de onderzoom.


En het gordijn kan op het systeem vastgemaakt worden!


5 opmerkingen:

 1. Wat fijn dat je hier een beschrijving van geeft! Hoewel ik wel enige ervaring met de naaimachine heb (maar dat is van lang geleden), vind ik het nog best ingewikkeld klinken. Gelukkig heb je duidelijke foto's bijgevoegd.

  Ik weet niet of ik ooit een vouwgordijn ga maken, maar ik sla deze post hoe dan ook op bij mijn favorieten! Bedankt voor je uitleg!

  Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ow meid wat top!! Zoveel duidelijker als die van de gordijnenwinkel! Geweldig dankjewel. Nu ga ik me er zeker aan wagen! Gauw op zoek naar mooie stof!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh wauw, wat super dat je er een beschrijving van hebt gemaakt inclusief foto's, dit sla ik op want ik moet ook nog vouwgordijnen gaan maken als de woonkamer af is, bedankt!
  Liefs,Yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi, ik kende jouw blog nog niet, stuitte er pas vandaag op. Natuurlijk ben ik meteen volger geworden. Ik maakte mijn vouwgordijnen ook zelf, een heel werk, vind ik, maar het geeft wel voldoening. Zelf gebruik ik niet de metalen stripjes, alleen onderaan. Dan hangt het gordijn wat 'losser'
  Groetjes,
  Barry van de blog des guirlandes

  BeantwoordenVerwijderen