zaterdag 15 augustus 2015

Bonen inmaken

De bonen wilden het dit jaar eerst maar slecht doen. Van de eerste bonen die we legden, kwam er maar nauwelijks wat op. Het was toen in mei eigenlijk ook veel te koud. We hoorden het van meer moestuiniers dat e.e.a. maar slecht opkwam. We hebben er later nog maar eens nieuwe boontjes bijgelegd. Ook dat kwam eerst niet bijzonder op. Maar de warmte van de afgelopen weken heeft veel goed gemaakt. 

En zo hadden we deze week dan eindelijk de eerste bonenoogst, van snijbonen en boterbonen. Van beide een krat vol. En die hebben we vandaag met vereende krachten weggewerkt. Twee kratten bonen haren is best een flink karwei. Maar samen lukte dat toch in 1 à 2 uurtjes. De kromme snijbonen hebben we apart gehouden. Die laten we drogen en dan willen we daar de witte boontjes uithalen. 


De snijbonen hebben we klein gesneden met een snijbonenmolen. De accuboor verricht daarbij weer goed werk! Het gaat zo op zichzelf niet persé sneller, maar wel makkelijker. Je krijgt zo geen lamme arm van het draaien. Maar het bonen invoeren moet natuurlijk nog wel handmatig, maar dat vonden de kinderen een leuk karweitje.



Daarna hebben we deze gesneden snijbonen in het zout gelegd. Je moet dan steeds een laagje snijbonen afstrooien met een laagje zout, en dan per laagje goed aanstampen. Ik gebruik hiervoor de aardappelstamper. 



De bonen moeten goed gekneust worden, zodat het vocht uit de bonen vrijkomt en samen met het zout gaat pekelen. Na een paar lagen ga je dit goed zien. 


Op deze manier passen er heel wat bonen in een emmertje. Na de laatste laag strooi je hem helemaal af met een flinke laag zout. 


En dan mag het nu een paar weken staan. Meestal eten we er pas in november voor het eerst van. (Uiteraard moeten ze dan wel goed afgespoeld worden. Tzt zal ik daar nog wel eens over bloggen.)


De gele bonen hebben we in kleinere stukken gesneden. Toen geblancheerd en in weckpotten ingemaakt. 


Voor het vullen van de potten moeten deze goed schoongemaakt worden. Ook al zijn ze uiteraard schoon weggezet, moeten ze toch even goed uitgesopt worden. Om zeker te weten dat ze echt brandschoon zijn voor ze gevuld worden. Op het moment van schrijven zitten de potten nog in de weckketel. Dus een latertje vanavond!


Fijn weekend verder allemaal!


Ps. Wij eten morgen tomatensoep van de laatste weckpotten met tomaten van vorig jaar. We zijn er precies het jaar mee rondgekomen, want inmiddels konden we deze week alweer de eerste nieuwe tomaten plukken. Op de bovenste foto's kun je ze zien liggen in de vensterbank!

2 opmerkingen:

  1. Lekker voor later. Droog je die witte bonen? Of doe je er wat anders mee. Fijne zondag.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De witte bonen drogen we inderdaad. Deze tip kregen we van een collega-tuinier van de volkstuin. 't Is voor ons dus ook nieuw, maar we proberen het maar.

    BeantwoordenVerwijderen