maandag 6 oktober 2014

Tomaten verwerken

Afgelopen zaterdag heeft Cor de laatste tomaten geplukt. Bij deze en de vorige pluk was wel een heel deel van de tomaten nog groen, maar dat geeft niets. Die leggen we in een krat op zolder met een deken eroverheen. En zo rijpen ze door de warmte vanzelf nog af. Tomaten die wel oranje zijn, maar net nog niet helemaal rood, leggen we in het keukenraam en die rijpen door het zonlicht af. 
Alle tomaten die goed gerijpt zijn, gaan in de koelkast tot de voorraad weer groot genoeg is om te verwerken.

Zo had ik ook een paar weken geleden weer behoorlijk wat tomaten liggen die weggewerkt moesten worden. We kweken onze tomaten voor de tomatensoep. En daarvoor moet e.e.a. dus verwerkt worden.

Vaak lees je in recepten dat je de tomaten moet inkerven, even in kokend water leggen en dan afpellen. Maar dat vind ik (zeker bij grote voorraden) veel te veel werk. 

Het kan ook anders:
De tomaten alleen even schoonmaken en het kroontje verwijderen.
Dan alles op een grote bakplaat leggen en in de oven doen.

Voor één bakplaat is ongeveer 30 minuten op 200 graden lang genoeg.
Bij meer bakplaten moet de tijd verlengd worden. Als ik de oven vol heb met 3 bakplaten met tomaten, dan heeft het ongeveer 1 uur nodig.De tomaten zijn nu lekker zacht geworden. 
En kunnen zonder moeite door de roerzeef gedraaid worden.Zo krijg je een heerlijke voorraad gezeefde tomaten. Een fijne basis voor de tomatensoep. 
En de vellen en de pitjes blijven vanzelf over in de zeef.

De gezeefde tomaten giet ik dan in weckpotten van anderhalve liter en gaan dan 20 minuten in de weckketel. Dan afkoelen en van etiketten voorzien.Uiteraard kun je de gezeefde tomaten ook in bakken in de vriezer bewaren.

En natuurlijk kun je ook per keer dat je tomatensoep wilt maken, op deze manier te werk gaan. 
Als wij de tomaten direct voor de soep verwerken, dan strooien we vaak zout, peper en groene kruiden al over de tomaten voor ze de oven in gaan.
Erg lekker, want dan kunnen de smaken langzaam al intrekken!

2 opmerkingen: