woensdag 24 september 2014

Appelmoes maken

We kregen onlangs een kist appels voor de appelmoes. 
En we hadden nog een tas appels staan die ook nodig verwerkt moesten worden.


Dus gisteravond gingen we daar maar eens mee aan de slag. Nu had Cor pas in een filmpje gezien hoe je appels op turbosnelheid kunt schillen... Dat wilde hij ook eens proberen...

Dus werden de appels één voor één op de boor gespietst, en met de dunschiller in een paar seconden per appel geschild!
Vervolgens sneed ik met de appeldeler de appels in één beweging in 8 partjes en het klokhuis eruit. En zo hadden we in een goed uur tijd de volle kist appels geschild en in stukken in vier pannen zitten!
Na het koken alles in potten gedaan. Gewoon heet erin en dan het deksel er stevig opdraaien. Bij het afkoelen zuigt de pot vacuüm en klikt het deksel 'dicht'.

En tot slot vandaag etiketten erop gedaan.


2 opmerkingen:

 1. Een tof idee ,vries gewoonlijk mn appelmoes in,mag ik vragen dat het niet nodig is(zoals ik zie in de potten)om te vullen tot de pot tot boven toe gevuld is?gr marina

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marina,
   het is het handigst om potten met een klikklakdeksel te gebruiken. (Ik hergebruik gewone groentenpotten.) De appelmoes er zo heet mogelijk indoen (en inderdaad goed vol). Deksel stevig dicht draaien. Bij het afkoelen 'krimpt' de massa, waardoor het deksel vacuum getrokken wordt. Je hoort hem dan 'dichtklikken'. Je kunt het naderhand ook checken of je inderdaad niet meer met het deksel kunt 'klikken'.
   Zo is de appelmoes prima lang houdbaar. Wij aten onlangs nog van potten van bijna een jaar geleden. Was niks mis mee!

   Verwijderen