maandag 12 mei 2014

Yoghurt maken

Mijn moeder maakte vroeger wekelijks een grote pan met 5 liter yoghurt.
Heerlijk vond ik dat altijd! Van die dikke milde yoghurt. 

Ik heb er later vaak met enige weemoed aan teruggedacht.
Tot ik bedacht, waarom maak ik het niet zelf?!

Het bleek niet zo moeilijk te zijn.

Dus doe ik het tegenwoordig ook regelmatig.
Niet wekelijks, en ook geen 5 liter tegelijk!
Da's een beetje teveel van het goede voor ons gezinnetje.

Maar 2 liter tegelijk werkt voor ons ook prima.

Ik doe het als volgt:

- Eerst zet ik een pan met een klein bodempje water op.


- Als het water begint te verdampen, dan giet ik twee liter melk in de pan.
- Deksel erop en wachten tot het begint te koken. NIET roeren!


NB.1 Dat bodempje water is om het aanbranden van de melk te voorkomen. Als je deze methode toepast hoef je dus níet te roeren in de pan tijdens het aan de kook brengen. Als je het niet vertrouwt en toch gaat roeren, zul je moeten blijven roeren tot de melk aan de kook is. Maar als je eraf blijft, hoef je je dus geen tennisarm te roeren en heb je toch géén aangebrande pan.
(Dit werkt ook bij chocolademelk!)

- Het is wel handig om af en toe even onder de deksel te kijken of de melk al begint te koken. Hiermee wil je niet te laat zijn, want je zit écht niet op overgekookte melk te wachten...
#spreekt uit ervaring...#

- Als het bijna aan de kook is, draai ik de pit uit.

NB.2 Als je gepasteuriseerde melk uit de winkel gebruikt, hoeft het in principe niet (door) te koken. Gebruik je rauwe melk rechtstreeks van de boerderij dan met het wel een poosje goed doorkoken.

- Daarna laat je de melk afkoelen tot het iets meer als handwarm is. 
(Ik voel af en toe even met een schone pink.)


- Dan giet ik er ong. 200 ml yoghurt bij.
- Even roeren.
- Deksel erop en warm inpakken. Ik doe de pan in de hooimadam, maar inpakken in een paar kranten en één of twee badlakens werkt ook.


Hoewel dit natuurlijk wel iets gezelliger staat op het aanrecht!


- Laat dit een nachtje staan.
- 's Morgens pak je de pan weer uit en zet hem in de koelkast.
- 's Avonds is de yoghurt helemaal afgekoeld, ingedikt en klaar om te eten!

Lekker met bijv. (vers) fruit of homemade aardbeiensaus...






1 opmerking:

  1. Bij ons thuis werd er ook altijd yoghurt gemaakt van de melk van onze eigen koeien. Een deel werd 'saroma yoghurt' van gemaakt en een het andere deel werd gegeten als 'witte yoghurt met broene suuker (bruine suiker)'. Wij vonden het een feest als we 'yoghurt uit pak' kregen. :-) Onze yoghurt kreeg trouwens niet zo'n prachtig jasje, maar werd in een oude ronde wasmand met daarin een deken en kranten gezet. Als ik er nu aan terug denk, is dat toch echt een stukje nostalgie.♥

    BeantwoordenVerwijderen