maandag 4 april 2016

Over ontbijtgranen o.a.

Een tijd terug kochten wij een paar mooie kookboeken van Smakelijck. Ik heb hier op mijn blog al wel eens geschreven dat wij proberen het gebruik van (toegevoegde) suikers te verminderen. Ook letten we er op om niet teveel e-nummers te gebruiken. We zijn niet al te streng wat betreft beide, maar het is wel iets wat we nastreven. En in de kookboeken van Smakelijck vinden we veel inspiratie voor deze manier van eten. 


Zo probeerden we een tijdje terug het granola recept uit 'Gezond&Gevarieerd'. 


Dat vonden we erg lekker. Eens wat anders bij het ontbijt als een boterham! Omdat het goed beviel maakte ik vorige week een voorraadje van verschillende granola's en muesli.

Eerste droogde ik in de oven een bakplaat met stukjes banaan en een plaat met stukjes appel. Daarna maakte ik een flinke hoeveelheid basis voor de granola's van havervlokken, zaden en diverse gehakte noten.
Gemengd met wat honing ging dit ook even in de oven.


Daarna voegde ik aan een deel van deze basis cranberries toe.


De tweede bakplaat vulde ik aan met rozijnen en de gedroogde appelstukjes.


En voor een derde variatie smolt ik wat pure chocolade waar ik gepofte rijst doorheen mengde. Nadat het weer gestold was, brak ik dit in kleine brokjes. En dit voegde ik samen met de gedroogde banaanstukjes aan een deel van de granola-basis toe. 
Later vond ik op de site van Smakelijck een recept voor een vergelijkbare granola met chocolade en gepofte rijst. Die ga ik zeker ook nog eens uitproberen!

Tenslotte maakte ik ook nog het muesli-recept uit 'Gezond&Gevarieerd'.
Wij kunnen voorlopig vooruit bij het ontbijt!


Deze granola's en muesli zijn heerlijk door (Griekse) yughurt of kwark. Evt. kun je nog vers fruit of een lekker saus op basis van fruit toevoegen. De variaties zijn eindeloos!

Cor heeft inmiddels de kluswerkzaamheden thuis ingeruild voor het werk op de groentetuin. Hij is daar alweer druk bezig om alles klaar te maken voor het nieuwe tuinseizoen. Onlangs haalde hij de laatste boerenkool van het vorige seizoen van de tuin. Het was best veel, en ik zag wel op tegen het wegwerken ervan. Vooral het schoonmaken is altijd wel een klus waar ik tegen aan hik. Dat heb ik dit keer anders opgelost... In plaats van zelf met mijn handen in het koude spoelwater te gaan staan... heb ik de wasmachine het spoelwerk laten doen! Dat ging prima!Ik had juist de vorige dag de wasmachine een keer een goede schoonmaakbeurt gegeven. Dat kwam goed uit, want nu wist ik zeker dat er geen evt. achtergebleven zeepresten meer in zaten. Ik heb de boerenkool gewoon goed laten spoelen op het spoelprogramma. Wel het centrifugeren uitzetten uiteraard, anders weet ik niet hoe de boerenkool er daarna uitziet... Na een paar spoelrondes was de hele voorraad boerenkool keurig schoon. En kon ik het van de stelen afrissen en daarna klein laten hakselen met de keukenmachine. Fijn weer een voorraadje in de vriezer!

Verder heb ik onlangs de box van Sietze opgeruimd. Hij zat er toch niet zo vaak meer in. Ik ben blij dat ie weg is. Het neemt toch wel veel ruimte in beslag. Om het speelgoed wat beter kwijt te kunnen, haalde ik een grote speelgoedmand van boven naar beneden. Hij kreeg een laagje verf zodat hij beter past bij de rest van de spullen.Tot slot nog een paar foto's van de salontafel en de meidenkast. Daar is de laatste tijd weer wat veranderd aan de decoratie. Ik vind het leuk om af en toe wat te veranderen. 


Het vitrinekastje dat ik boven op de meidenkast had staan, verkocht ik onlangs via Marktplaats. Na wat verschillende dingetjes uitgeprobeerd te hebben, is dit wat er nu uiteindelijk voor in de plaats gekomen is. Het grappige is dat het eigenlijk een verzameling kringloopvondsten is geworden. Afgezien van de lamp en het achterste dienblad, komt alles van de kringloop. Het meeste heeft wel eens een make-over gehad. De grote pot was terracotta, maar  gaf ik een tijd geleden al een betonlook. Het hoge vaasje is eigenlijk zo'n bruine Schrobbelèr-kruik; met een laagje muurverf is het een leuk vaasje geworden. De twee dienbladen kregen ook allebei een laagje muurverf. Alleen aan het tinnen bordje hoefde niets te gebeuren. De houten kandelaar had ik al langer, en ook bewerkt destijds (met loogbeits). Zo is het met elkaar een leuke opstelling geworden, die al met al weinig gekost heeft!


Voor de salontafel kocht ik enkele maanden geleden een mooie houten bak. Leuk om steeds weer wat anders in te zetten / leggen. De pot die er nu in staat kocht ik jaren geleden voor de tuin. Onlangs pimpte ik hem op met een dun laagje muurvuller en wat verschillende kleuren muurverf. En nu staat hij binnen mooi te wezen! De grote kandelaar vond ik pas bij de kringloop. Hij was prachtig gelakt... maar daar hou ik dus niet zo van. De kandelaar ging in een emmer chloorwater, en zo weekte de lak er in een ommezien vanaf. Daarna een heel dun laagje loogbeits, en nu is hij prachtig!

Fijne week gewenst verder allemaal!
Met hopelijk nog meer mooi weer!

6 opmerkingen:

 1. Hoewel niet zelfgemaakt begin ik de dag ook altijd met een bak Griekse yoghurt, een fruit en zaden muesli, gecombineerd met stukjes sinasappels. Elke keer weer een heel goed begin van de dag, maar misschien nog wel veel lekkerder als het zelfgemaakt is.

  Wat een goed idee om de boerenkool in de wasmachine te doen (en niet te centrifugeren ;-)). Dat scheelt het nodige werk.

  Ik vind juist die kringloopaankopen met of zonder bewerkingen enorm leuk. Hier in huis staan ook veel spullen die van de kringloop vandaan komen. Mocht je er dan toch een keer genoeg van krijgen, dan is het ook geen kostbare toestand om weer eens iets anders te kopen.

  Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Boerenkool in de wasmachine, handig opgelost!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Super is boerenkool in de wasmachine!
  Je huisje ziet er weer geweldig uit :)
  Groetjes Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hahaha moest erg lachen toen ik de foto van de wasmachine zag:-)! Ik ben ook uitgedaagd om gezonder te gaan eten, eerst maar 8 weken zo goed als geen toegevoegde suikers., ben erg benieuwd aangezien ik echt van het snakken ben..

  Liefs
  Mandy

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik keek ook mijn ogen uit; boerenkool in de wasmachine. Daar zou ik zelf nooit opkomen.
  Je kringloopvondsten zijn super.
  Groetjes,
  Barry

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hahaha, wat een goed idee, boerenkool in de wasmachine! Wel handig dat je 'm net van te voren schoon had gemaakt. Ik zou dat zo in mijn machine niet durven.

  BeantwoordenVerwijderen