maandag 16 juni 2014

Inmaken

Momenteel is het aardbeientijd.
Er komen weer heel wat aardbeien van onze groententuin.
Heerlijk!

Maar teveel om zo op te eten, dus moet er ook e.e.a. van ingemaakt worden.
Vorige week verwerkte ik een voorraadje aardbeien tot sap.

Dat doe ik met mijn stoomontsapper.
Dat is een speciale pan waarbij je m.b.v. stoom het sap uit het fruit haalt.

Het fruit maak je schoon en doe je in het vergiet van de pan. Steeltjes e.d. hoef je niet van het fruit te halen... dat scheelt dus een berg werk qua voorbereiding! Bij fruit met kleine pitjes e.d. leg in onderin het vergiet eerst een neteldoek omdat de gaatjes van het vergiet te groot zijn om die tegen te houden. Anders zouden de pitjes in het sap terecht komen.

In de onderste pan gaat water. En dan kan de hele 'stellage' op de kookplaat. Het water gaat koken en de stoom zorgt ervoor dat het fruit als het ware 'openbarst' waardoor het sap eruit stroomt. Ook zorgt de temperatuur van de stoom ervoor dat het sap gesteriliseerd wordt.


Het sap wordt opgevangen in een opvangbak.
En dan kun je het eenvoudig door het slangetje aftappen in de schone flessen.


Het sap heeft een temperatuur van zo'n 70 à 80 graden als je het in de fles tapt. De fles moet tot de rand gevuld worden en dan gelijk afsluiten met de dop. Bij het afkoelen neemt het volume van het sap wat af, waardoor de dop vacuüm trekt. Het sap blijft zodoende lang houdbaar. Het kan gerust een jaar of langer ongekoeld bewaard worden.Ook hadden we weer een grote emmer vol spinazie van de tuin.
Die heb ik tijdens het aardbeien ontsappen schoongemaakt en geblancheerd.
En dan blijft er van zo'n enorme bak maar 3 of 4 maaltijden over!

Vandaag maakte ik voor de kinderen van wat aardbeien en yoghurt ijsjes. De aardbeien heb ik enkel schoongemaakt en gepureerd en toen een beetje yoghurt erdoor geroerd. De vormpjes tot de rand afgevuld en toen de stokjes erin. En dan in de vriezer. Dat zal best smaken!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten